Un nou proiect Erasmus+: „R-GO – Pe locuri, Fiți gata, Start – evenimente sportive incluzive pentru toți” (R-GO – Ready, Steady, Go – inclusive sport events for all)
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Harghita a dat start, la începutul acestui an, unui nou proiect Erasmus+.
Proiectul intitulat „R-GO – Pe locuri, Fiți gata, Start – evenimente sportive incluzive pentru toți” (R-GO – Ready, Steady, Go – inclusive sport events for all) cu o perioadă de derulare de 24 de luni are ca scop sprijinirea educației pentru sănătate, promovarea diversității și a incluziunii sociale prin sport. Prin urmare, proiectul se adresează în special copiilor și tinerilor aflați în dificultate.
R-GO este coordonat de către DGASPC Harghita, iar implementarea acestuia va fi realizată alături de partenerii de proiect: fundația „Csányi Alapítvány a Gyermekekért Közhasznú Alapítvány” din Ungaria și „Asociația Sportivă MUSUBI” din Miercurea Ciuc.
Proiectul pornește de la ideea că sportul ajută nu numai la dezvoltarea fizică a tinerilor și a unui stil de viață sănătos, ci contribuie și la dezvoltarea unei stări de sănătate mentală stabilă și viață echilibrată: tinerii învață despre cooperare, acceptare, flexibilitate etc. Prin activitățile proiectului este prevăzută dezvoltarea încrederii în sine și reducerea stresului prin care trec copiii aflați în situații de dificultate și tinerii care au suferit o traumă.
Proiectul prevede organizarea și derularea a două tabere de sport cu profil mixt pentru grupele de vârstă 7-14 ani, respectiv 14+ și a unui campionat de fotbal internațional. Taberele sunt planificate de a fi desfășurate în Ungaria pe o perioadă de 5 zile cu câte 20 de participanți din partea DGASPC HR, și câte 15 din partea partenerului din Ungaria, pe fiecare grupă de vârsta. Campionatul internațional de fotbal se va desfășura în Miercurea Ciuc, în organizarea Asociației Sportive MUSUBI.
Aceste evenimente sportive se vor organiza pe baza unei cercetări, colecții de bune practici în domeniul incluziunii prin programe de sport, care se va concretiza într-un ghid de bune practici.
De asemenea se propune și realizarea unor materiale video motivaționale, cu participarea unor personalități de succes din domeniul sportului, care provin din medii defavorizate.
Valoarea totală a proiectului este de 60.000 euro, din care DGASPC HR beneficiază de 20.650 euro și este finanțat de Agenția Europeană Erasmus Mundus, Sport, care în prezent apare sub aripa Erasmus+.