Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Ca urmare a parteneriatului instituțional ANPD și CJ Harghita prin DGASPC Harghita, în baza Convenției de eliberare a cardului european pentru dizabilitate, persoanele cu dizabilităţi din județul Harghita pot depune cererile pentru obținerea acestor documente.

Cardul este documentul care dă dreptul persoanelor cu dizabilități la acces gratuit la evenimente culturale, sportive și de petrecere a timpului liber în statele membre ale Uniunii Europene participante la proiectul Asigurarea mobilității pentru persoane cu dizabilități în România și Europa: România, Slovenia, Belgia, Cipru, Italia, Estonia, Finlanda și Malta.

Persoanele care pot beneficia de card sunt:

  • Copiii cu handicap grav, accentuat, mediu sau ușor, în baza certificatului de încadrare în grad de handicap în termen de valabilitate;
  • Persoanele adulte cu handicap grav, accentuat, mediu sau ușor, în baza certificatului de încadrare în grad de handicap în termen de valabilitate;

Cardul se eliberează la cerere. Persoanele îndreptățite vor depune o cerere în scris la registratura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita, str. Zöld Péter, nr. 6, sau electronic la adresa de e-mail cardeudizabhr@gmail.com.

Persoane de contact: Bara Barna (tel. 0733-553074) și Ráduly Lajos (tel.0733-553073).

Cererea va cuprinde următoarele elemente:

  • domiciliul sau reședința, seria, numărul B.I./C.I., sau în cazul minorilor, a certificatului de naștere precum și domiciliul sau reședința, seria, numărul B.I./C.I. a reprezentantului legal al acestuia;
  • numărul și perioada de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap, inclusiv emitentul acestuia;
  • număr de telefon fix sau mobil, e-mail;
  • semnătura solicitantului sau, după caz, a reprezentantului acestuia;

Se va anexa la cerere o fotografie recentă, de tip buletin.

Cererea poate fi depusă și de părintele, reprezentantul legal, tutorele, precum și organizația neguvernamentală al cărei membru este persoana cu handicap.

În cazul copilului cu handicap grav, accentuat, mediu sau ușor, beneficiar al serviciilor din sistemul rezidențial, cererea poate fi completată de către reprezentantul legal al acestuia sau șeful centrului, după caz.

În cazul adultului cu handicap grav, accentuat, mediu sau ușor, beneficiar al serviciilor din sistemul rezidențial, cererea poate fi completată de către acesta sau, după caz, de către reprezentantul legal, sau șeful/directorul centrului.

Cardul este nominal, netransmisibil și intră în vigoare de la 01.01.2017 fiind valabil până în luna august 2020. La nivel național sunt 50000 de carduri, iar la nivelul județului Harghita vor fi puse la dispoziție 1000 de carduri.

Utilizatorii cardului vor putea accesa doar beneficiile negociate la nivel național și european, prezentate pe site-ul web al proiectului.

Cererea pentru acordarea cardului european pentru dizabilitate poate fi descărcată aici:

Back to top
Sari la conținut